zondag 19 januari 2020

ECON

Motion for a resolution by the committee on economic and monetary affairs (ECON)
“Money, money, money: The past few decades have seen unprecedented levels of global economic growth, which has not been evenly distributed since 1% of the world’s population now owns over 45% of the world’s wealth and many countries’ middle class has shrunk. How should we strive to address economic inequalities while assuring the continuation of economic prosperity in the EU?”

Submitted by: Duco van den Hoven, Nina Walta, Anna Renne, Noah Meeus, Emma Breteler,  Scipio Wijsmuller, Lina Schwartz, Maud Wood & Rana-Lina Abdelrahman


De delegates hebben geluncht en zijn bij dit debat hopelijk net zo veel energiek als vanochtend. ECON is aan de beurt en dat betekent dat we het gaan hebben over de oneerlijke verdeling van de economische groei. 

ECON’s defence speech roept levendige beelden op van iemand die zijn familie niet meer kan voeden door de huidige situatie. Er moet dus echt iets veranderen… 

AFCO stelt in hun attackspeech voor om een quotum te stellen tot waar de EU een opleiding betaalt. FEMM is nog meer provocative en meent dat de feiten niet kloppen: er is vaak juist wel een goed belastingsysteem aanwezig in de lidstaten van de EU. ‘That’s why I encourage you to vote against ECON!’ zegt de delegate zelfs. 

Tijdens het open debat  s ECON druk bezig met het schrijven en aantekeningen doorgeven op stickynotes. In de afkaart blijft ECON volhouden dat vlaktaks nog steeds aanwezig is in Europa en dus een probleem is. 

ENVI support in een korte monoloog ECON en hun progressive takssystem. Verder gaat het debat over de overheersing van rijke oude mannen in ons politiek systeem en een gebrek aan preventive solutions in de resolutie. Hierop antwoord ECON dat de basis bij een goede en op technologie gericht onderwijs ligt.  

FEMM komt terug op de beschuldiging dat de delegate het bij het verkeerde eind had in zijn attack speech. ‘Ik heb onderzoek gedaan!’ verzekert hij ons. Volgens hem zijn de landen die een vlaktaks hebben niet landen uit de EU.  Met een tevreden glimlach gaat hij weer zitten. 

Met een zekere stem begint de delegate van de proposing committee aan een laatste pleidooi voor hun resolutie en die werkt want de resolutie wordt aangenomen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten